Monoja68’s Weblog

RedhaMu, Tuhan!

Ramadhan dan Keistimewaannya

Firman Allah swt bermaksud :

185. (beberapa hari yang ditentukan itu ialah) bulan Ramadhan, bulan yang di dalamnya diturunkan (permulaan) Al Quran sebagai petunjuk bagi manusia dan penjelasan-penjelasan mengenai petunjuk itu dan pembeda (antara yang hak dan yang bathil). Karena itu, barangsiapa di antara kamu hadir (di negeri tempat tinggalnya) di bulan itu, Maka hendaklah ia berpuasa pada bulan itu, dan barangsiapa sakit atau dalam perjalanan (lalu ia berbuka), Maka (wajiblah baginya berpuasa), sebanyak hari yang ditinggalkannya itu, pada hari-hari yang lain. Allah menghendaki kemudahan bagimu, dan tidak menghendaki kesukaran bagimu. dan hendaklah kamu mencukupkan bilangannya dan hendaklah kamu mengagungkan Allah atas petunjuk-Nya yang diberikan kepadamu, supaya kamu bersyukur.
(Surah Al Baqarah)

Sebesar-besar nikmat yang pernah dikurniakan oleh Allah ke atas hamba-hambaNya ialah dengan menjadikan puasa itu sebagai benteng bagi para wali, dan perlindungan bagi mereka dari segala tipu daya syaitan dan angan-angannya,sebagaimana Rasullah s.a.w pernah bersabda; ‘puasa itu separuh kesabaran’. Orang yang berpuasa dijanjikan Allah akan bertemu denganNya untuk menerima balasan puasanya itu. Rasullah telah bersabda; ‘ORANG YANG BERPUASA ITU MEMPUNYAI DUA KEGEMBIRAAN, KEGEMBIRAAN YANG PERTAMA KETIKA MASA BERBUKA PUASANYA DAN KEGEMBIRAAN YANG KEDUA MASA MENEMUI TUHANNYA.’ Orang yang berpuasa itu diberi balasan yang secukup-cukupnya dan berlipat kali ganda pahalanya.Sudah sewajar nyalah ia menerima balasan yang sebegitu besar, sebab puasa itu di kerjakan kerana Allah semata-mata dan ditujukan kepadanya, tiada lain.

Walaupun ibadat-ibadat yang lain ditujukan kepada Allah jua, tetapi ada dua perbezaannya :

1. Puasa itu adalah menahan diri dari hawa nafsu. Ia adalah rahsia di dalam hati dan amalannya tidak boleh dilihat. Semua ketaatan dibuat di mata ramai dapat diketahui, melainkan puasa sahaja. Hanya Allah sahaja yang dapat melihatnya. Ia adalah amalan dalam kebatinan yang disertai dengan kesabaran semata-mata.
2. Puasa itu suatu penentangan terhadap musuh Allah azzawajalla, sebab jalan syaitan ialah melalui syahwat dan hawa nafsu yang meminta banyak makan dan minum.

Persediaan menyambut Ramadhan :

1. Mengulangi pelajaran-pelajaran berkenaan puasa
2. Memeperlihatkan sesama kita kesenangan perasaan hati dan ketenangan jiwa
3. Memperbanyakkan doa, terutama doa yang kita boleh fahami.
4. Menguatkan semangat dan himmah
5. Menyediakan diri untuk menjaga dan merawat benih-benih amalan-amalan yang kita tanam di bulan Ramadhan.
6. Menghapuskan adat tradisi yang memberatkan terutama perbelanjaan harian.
7. Mengucapkan syukur atas kedatangan Ramadhan.

Amalan di bulan Ramadhan :

1. Puasa dan adab-adabnya
2. Tilawah Al-Quran
3. Solat Tarawih dan Witir
4. Sedekah dan bersifat murah hati
5. I’tikaf di masjid
6. Belajar, mencari ilmu dan membaca buku yang berfaedah
7. ‘Umrah dan ziarah
8. Mempermudahkan urusan dan tidak memayahkan
9. Jihad fi sabilillah
10. Memperbanyakkan zikir
11. Memperelokkan tugas dan menjaga kualiti kerja
12. Sabar dalam semua hal dll.

Amalan yang perlu dielakkan :

1. Segala jenis kejahatan dan dosa, kerana ia akan berganda-ganda sebagaimana amalan kebaikan dan pahala akan berganda-ganda.
2. Banyak tidur dan berehat-rehat.
3. Tidak bekerja dengan alasan penat berpuasa
4. Bercakap tidak senonoh dan celupar
5. Berpekik-pekik dan banyak bergurau.
6. Bermain dam, daun terup dan seumpamanya.
7. Melihat, mendengar, mencium, mengecapi dan merasai perkara yang boleh menimbulkan syahwat kemaluan dan perut.

Pengertian Dan Maksud Puasa :

1. Puasa di sudut bahasa : Menahan diri daripada sesuatu
2. Puasa di sudut istilah : Menahan diri pada waktu siang hari daripada perkara yang membatalkan puasa dengan niat daripada orang yang berkelayakan bermula daripada terbit fajar sehingga tenggelam matahari.

Tahun diwajibkan :

10 Sya’ban tahun ke 2 hijrah.

Kewajipan-Kewajipan Lahiriah Puasa :

Meneliti datangnya permulaan bulan Ramadhan dengan rukyah, iaitu dengan melihat anak bulan. Jika tidak terlihat, maka genapkanlah bulan syaaban 30 hari.

Jenis-Jenis Puasa Dan Tingkatan

Puasa itu ada tiga dari kesyahwatan tingkatan:
1. Puasa umum: iaitu berpuasa dengan menahan perut dan kemaluan.
2. Puasa khusus: iaitu puasa yang disertakan dengan menjaga seluruh anggotanya dari melakukan perkara-perkara yang haram atau dosa.
3. Puasa khususul-khusus: iaitu puasa dengan menyertakan semua yang tersebut di atas dan menambahnya lagi dengan hati yang ikhlas dan tidak memikirkan keduniaan dan tidak memesongkan perhatian selain dari Allah azzawajalla sama sekali.
(Petikan daripada buku : Bimbingan Mukmin – Imam Ghazali r.a.)

Puasa Wajib :

1. Puasa Ramadhan
2. Puasa nazar
3. Puasa kaffaarah/ denda

Puasa Haram :

1. Puasa dua hari raya
2. Puasa hari Tasyriq (11-13 Zul hijjah)
3. Hari syak (30 Sya’ban) kecuali orang yang sudah biasa puasa sunat sebelumnya, atau puasa nazar dan puasa qada’

Puasa Makruh :

1. Puasa sepanjang masa.
2. Puasa sunah pada hari Jumaat tanpa Khamis atau Sabtu.

Puasa Sunat :

1. Setiap hari Isnin dan Khamis.
2. Enam Syawwal.
3. Hari 13, 14 dan 15 setiap bulan.
4. Kebanyakan bulan Sya’ban.
5. 9 dan 10 Muharram dll….

Hikam Wa Fawaid As Shaum – Hikmah Dan Faedah puasa :

1. Simpati kepada orang-orang miskin
2. Persamaan antara orang kaya dan miskin
3. Melemahkan kuasa adat/ kebiasaan
4. Menguatkan Iradah/ kehendak
5. Puasa adalah kesucian, benteng dan ketaatan, maka akan diganjari pahala dan menjauhkan daripada azab neraka.
6. Puasa merupakan sekolah akhlak yang besar untuk membentuk banyak sifat penting/ utama seseorang.
7. Puasa mengajar sikap amanah dan menyedari pemerhatian Allah.
8. Puasa mengajar berdisiplin diri dan mampu mengawal peribadi
9. Memberi kesehatan kepada orang yang berpuasa
10. Puasa merupakan jihad nafsu

Rahasia-Rahasia Puasa Dan Syarat-Syarat Kebatinannya

1. Menejamkan mata dan menahannya dari meluaskan pemandangan kepada perkara yang tercela dan dibenci oleh Allah serta perkara yang melalaikannya.
2. Memelihara lidah dari omong kosong, cacimaki, bercakap kotor, riya dan menimbulkan permusuhan.
3. Memelihara pendengaran dari mendengar hal-hal yang dilarang dan dibenci, sebab setiap perkara yang haram diucapkan haram juga didengar.
4. Memelihara seluruh anggota yang lain dari membuat dosa seperti tangan dan kaki, dan memeliharanya dari segala yang dibenci. Demikian juga menahan perut dari memakan perkara yang syubhat semasa berbuka puasa.
5. Janganlah banyak makan waktu berbuka puasa, sekalipun dari makanan yang halal, sehingga perutnya tidak terlampau kenyang, kerana tidak ada bekas yang paling dibenci olleh Allah s.w.t. melainkan perut yang dipenuhi oleh makanan yang halal.
6. Hendaklah hatinya merasa bimbang antara takut dan harap, kerana ia tidak ketahui adakah amalan puasanya diterima Allah, sehingga dia tergolong di dalam puak muqarrabin (hampir kepada Allah) ataupun puasa ia tertolak.

Syurut wujuubus Shaum – Syarat wajib puasa :

1. Islam
2. Baligh
3. Berakal
4. Berkuasa/ sihat daripada sakit
5. Bermukim

Syurut sihhatis Syaum – Syarat sah puasa :

1. Islam
2. Berakal
3. Bersih daripada haid dan nifas sepanjang hari
4. Niat

Arkan As Shaum – Rukun puasa

1. Menahan diri daripada perkara yang membatalkan puasa semenjak terbit fajar/ Subuh sampailah tenggelam matahari/ Maghrib.
2. Niat pada waktu malam harinya.

Penjelasan Rukun Puasa

1. Niat puasa pada setiap malam, mestilah dengan niat khas dan tetap kefardhuaan puasa kerana Allah Taala. Tanda-tanda wujud niat puasa bulan Ramadhan ialah bangun bersahur dan solat tarawih.
2. Menahan diri dari perkara yang membatalkan puasa :
a. Menyampaikan sesuatu benda ke dalam perutnya dengan sengaja memasukkan sesuatu ke dalam lubang hidung dan dubur. Tidak batal dengan bersuntik, berbekam, bercelak, memasukkan pembersih ke dalam telinga atau melalui zakarnya, ataupun sesuatu yang sampai ke dalam perut dengan tidak sengaja maka tidak batal puasanya.
b. Menahan diri dari persetubuhan, tetapi sekiranya ia telupa tidak dikira berbuka. Sekiranya ia bersetubuh pada sebelah malamnya, ataupun bermimpi menyebabkan ia berjunub di sebelah paginya, maka tidaklah dikirakan berbuka.
c. Menahan diri dari bercumbu-cumbu dengan isteri hingga mengeluarkan mani sama ada dengan tujuan untuk bersetubuh ataupun tidak. Kelakuan yang demikian itu membatalkan puasa.Jika bercumbu-cumbuan sahaja tampa mengeluarkan mani hukumnya makruh.
d. Menahan diri dari muntah, sebab muntah dengan sengaja membatalkan puasa. Kalau muntah dengan tidak sengaja maka tidaklah batal puasanya.

Mubtilat As Shaum – Perkara membatalkan puasa

1. Makan dan minum secara sengaja
2. Bersetubuh secara sengaja pada siang harinya.
3. Mengeluarkan mani secara senganja
4. Muntah secara sengaja
5. Keluar darah haid dan nifas
6. Mengambil perkara yang tidak mengenyangkan melalui saluran yang biasa sampai ke rongga perut.
7. Niat berbuka puasa sekali pun tidak makan dan minum…

Perkara Yang Mesti Dilakukan Bila Batal Puasa, Ada 6 Perkara:

1. Qadha: kewajipan atas setiap muslim mukallaf yang meninggakkan puasa dengan uzur ataupun tidak uzur. Contohnya perempuan yang datang haid.
2. Kaffarah: kewajipannya hanya ke atas orang bersetubuh di siang hari di bulan Ramadhan, selainnya tidak dikenakan kaffarah. Kaffarah itu ialah memerdekakan seorang hamba sahaya jika tidak mampu hendaklah berpuasa dua bulan berturut-turut, jika tidak mampu hendaklah memberi makan kepada 60 orang miskin, setiap orang satu mud (cupak).
3. Berhenti dari makan minum dan sebagainya pada sisa harinya. Ini wajib ke atas orang yang menderhaka perintah Allah, kerana tidak berpuasa, ataupun cuai dengan perintah Allah (berbuka tanpa sebab dan seumpamanya.)
4. Menggeluarkan fidyah, iatu bagi perempuan yang menggandung atau perempuan yang menyusukan anak, kerana khuatir kemudharatan ke atas bayi jika ia berpuasa. Maka dikeluarkan fidyah sehari satu mud kepada orang miskin dan puasa diqadhakan.

Masnunat As Shaum – Perkara sunat dalam berpuasa

1. Menyegerakan berbuka apabila yakin masuk waktu Maghrib
2. Berbuka dengan buah tamar
3. Berdoa semasa berbuka
4. Bersahur walaupun seteguk air dan melewatkan sahur
5. Memberi makan untuk berbuka puasa kepada orang yang berpuasa walau dengan sebelah biji tamar.
6. Mandi wajib daripada junub, haid dan nifas sebelum fajar.
7. Menjaga lidah dan anggota badan daripada perkara yang tidak berfaedah.
8. Meninggalkan berbekam dan membekam.
9. Melegakan/ memudahkan makan minum keluarga dan membuat kebajikan kepada kaum kerabat.
10. Sibuk dengan ilmu, membaca Qur’an dan mempelajarinya.
11. Iktikaf terutama 10 hari terakhir.

Makruhat As Shaum – Perkara makruh dalam berpuasa

1. Menyambung terus puasa dua hari atau lebih.
2. Mencumbui isteri dan pendahuluan jima’
3. Berlebihan dalam perkara harus seperti bau-bauan.
4. Merasa dan menjilat makanan
5. Berlebihan dalam berkumur-kumur.
6. Berbekam…
7. Bersugi selepas Zohor
8. dll…..

Peristiwa penting dalam bulan Ramadhan

1. Pembukaan Kota Mekah pada 10 Ramadhan tahun ke 8 Hijrah.
2. Perang 10 Ramadhan tahun 1394 hijrah (1973m) di mana tentera Mesir yang melaungkan slogan ‘Allahu Akbar’ mengalahkan tentera Israel.
3. Perang ‘Ain Jaalut pada 15 Ramadhan tahun 658 hijrah.
4. Perang Badar Kubra pada hari Jumaat 17 Ramadhan tahun ke 2 hijrah.
5. Perang Zallaqah pada hari Jumaat 25 Ramadhan tahun 479 hijrah di mana tentera Islam yang dipimpin oleh Yusof bin Tasyfin mendapat kemenangan ke atas tentera Perancis.
6. Pembukaan Kota andalus oleh panglima Thoriq bin Ziad pada 28 Ramadhan tahun 92 hijrah.
7. Perang Tabuk pada tahun ke 9 hijrah.
8. Amalan puasa.
9. Penurunan Al-Quran.
10. Lailatul qadr.
11. Pelbagai kebajikan dilaksanakan

Tasaa-ulaat Wa Muzaakaraat (Persoalan dan Perbincangan)

1. Apakah balasan orang yang tidak berpuasa tanpa uzur ?
2. Apakah hukum orang yang tidak sembahyang fardhu tetapi dia berpuasa Ramadhan ?
3. Adakah sah puasa orang yang tidur sepanjang hari pada hari puasa fardhu ?
4. Apakah hukum orang yang tidak mengqada’ puasanya sehingga masuk bulan Ramadhan yang baru ?
5. Orang yang berjunub pada malam harinya dan sedar daripada tidurnya setelah masuk waktu Subuh, adakah sah puasanya ?
6. Orang yang dalam keadaan haid, nifas, dan wiladah yang diharamkan puasa, adakah mereka bebas makan minum pada siang hari bulan Ramadhan ?
7. Orang tua yang uzur tidak ada harapan sembuh, adakah wajib berpuasa ? Dan bagaimana kesudahan orang tersebut ?
8. Pasangan muda yang kahwin pada akhir bulan Sya’ban, apabila masuk bulan Ramadhan mereka terlupa yang pada siang hari bulan Ramadhan diharamkan bersetubuh, bahkan kifaratnya berat, adakah mereka dikenakan kifarat juga apabila terlupa ? Apabila mereka telah batal puasa pada hari tersebut, bolehkah mereka meneruskan perhubungan kelamin mereka ? Bolehkah mereka makan minum sepanjang hari tersebut ?
9. Orang-orang tua yang tidak pernah puasa sehingga umur 50 tahun baru mereka insaf, adakah mereka mesti qadha puasa sebelumnya, sedangkan orang yang baru memeluk Islam tidak wajib qadha’ berpuasa dan sebagainya ? Adakah orang tua tadi wajib membayar fidyah ? Dab berapa banyak fidyah yang mesti dibayar ? Bolehkan membayar fidyah itu dengan wang ?
10. Apa hukum orang yang menyelam menyelamat orang yang lemas ?
11. Dan soalan dibuka untuk perbincangan…………..Bertanyalah kepada orang yang mengetahui apabila anda tidak mengetahui.

https://monoja68.wordpress.com/
Ubahsuai pada 25/08/08

Advertisement

Ogos 25, 2008 - Posted by | Uncategorized

1 Komen »

  1. Maklumat yang baik untuk diulangkaji pembaca. Terima kasih

    Komen oleh Abu Nuha | Ogos 28, 2008 | Balas


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: