Monoja68’s Weblog

RedhaMu, Tuhan!

SATU SAMA SATU ATAU PERKONGSIAN SUAMI

(MONOGAMI ATAU POLIGAMI)

 

 

 1. PEMBUKA BICARA

 

Saya diminta oleh seorang kawan yang saya hormati untuk menulis tentang kehidupan rumahtangga yang tidak disenangi oleh ramai para isteri, iaitu poligami. Saya takut membicarakan suatu yang memang saya takut. Justeru itu, saya tidak ingin menulis terus kepada tajuk, bahkan tidak juga kepada isi yang sepatutnya orang tulis di bawah tajuk ini. Saya tidak tahu hendak bermula di mana apabila mahu membicarakan tajuk ini. Kata orang, itu tanda-tanda takutkan bini. Hentam ajelah, Labu ! Saya sungguh-sungguh takut membicarakan seputar maudhu’ ini. Akhirnya, saya memutuskan untuk mendahulukan dengan Pendahuluan 1 : Apa Erti Kehidupan ; dan Pendahuluan 2 : Cinta dan Kasih Sayang ; dan saya padatkan dengan petikan daripada buku  : Al-Islam (Jilid 2) oleh Teungku Muhammad Hasbi Ash Shiddieqy (Prof Dr), PT Pustaka Rizki Putra Semarang, 1998, dari ms 249-251. Sebelum penutup, saya mengajak pembaca sekalian merenung bersama beberapa persoalan di sekitar tajuk ini. Akhirnya, saya tutup dengan renungan sambil berfikir tentang masa depan agama dan umat yang kita berbangga dengannya ini. Selamat membaca.

 

 1. PENDAHULUAN 1 : APA ERTI KEHIDUPAN

 

Dari mana, untuk apa dan ke mana :

 

Dari mana ? Kita semua datang daripada Allah, Tuhan Sekalian Alam.

Hati kecil kita tetap mengaku dari hati yang paling dalam bahawa kita datang daripada Allah. Ibu bapa kita hanya pengantara bagi kelahiran kita. Penentu kewujudan kita adalah Allah. Kita akur demikian, samada kita sedar atau tidak. Apabila ditelusuri susur galur keturunan kita, tidak ada orang yang mampu meyakinkan orang lain bahawa ibubapalah yang menciptakan kita. Sepintar-pintar manusia yang diperakukan oleh orang bijak pandai pun tidak mampu mendabik dada bahawa dia mencipta kewujudan anak-anaknya. Jika demikian, sudah tentu kewujudan kita tidak berpaksi kepada kedua ibubapa kita, bahkan kepada Yang Maha Kuasa. Ibubapa kita tidak lebih sebagai pengantara untuk kelahiran kita.

 

Untuk apa ? ‘Sesungguhnya solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah hanya untuk Allah, Tuhan sekalian alam’. Atau menuntut ‘keredhaan Allah’ :

Kelahiran manusia semenjak kecil sehingga dewasa, atau tua, mestilah mempunyai matlamat besar dan penting. Matlamat itu hendaklah melebihi apa yang dibutuhi oleh haiwan ternakan dan segala hidupan lain. Lantaran itu, tidak bermakna kehidupan manusia yang berlegar sekitar makan-minum, perhiasan, seksual, hiburan, kerehatan dan pelbagai keperluan lain. Jika di situlah kemuncak kehidupan manusia, maka apa bezanya dengan makhluk haiwan dan hidupan lain ? Walhal ciptaan manusia amat hebat dan kemuncak keindahan makhluk sejagat.

 

Ke mana ? Ke alam baqa’ bertemu Allah, Pencipta.

Hujung jatuh manusia ialah kematian. Kematian merupakan satu lencongan kehidupan menuju ke alam baru iaitu alam kubur/ barzakh.

Selepas alam kubur itu, perjalanan akan diteruskan ke alam qiamat, mahsyar, hisab, timbangan, mizan, syurga atau neraka iaitu alam akhirat untuk bertemu Allah samada dalam suasana Allah meredhai manusia itu atau memurkainya. Hari akhirat itu tiada pilihan lagi buat manusia, ianya hari mutlak milik Allah, Hakim Yang Maha Adil.

  tPöqtƒ Ÿw à7Î=ôJs? Ó§øÿtR <§øÿuZÏj9 $\«ø‹x© ( ãøBF{$#ur 7‹Í´tBöqtƒ °! ÇÊÒÈ  

19. (hari itu ialah) hari seseorang tidak dapat memberikan pertolongan sedikitpun kepada orang lain, dan Segala urusan pada hari itu tertentu bagi Allah. (Surah Al-Infithor/ 19)

 

 1. PENDAHULUAN 2 : CINTA DAN KASIH SAYANG[1]

 

óOÏ%rsù y7ygô_ur ÈûïÏe$#Ï9 $Zÿ‹ÏZym 4 |NtôÜÏù «!$# ÓÉL©9$# tsÜsù }¨$¨Z9$# $pköŽn=tæ 4 Ÿw Ÿ@ƒÏ‰ö7s? È,ù=yÜÏ9 «!$# 4

 

šÏ9ºsŒ ÚúïÏe$!$# ÞOÍhŠs)ø9$#  ÆÅ3»s9ur uŽsYò2r& Ĩ$¨Z9$# Ÿw tbqßJn=ôètƒ ÇÌÉÈ  

30. (setelah jelas kesesatan syirik itu) maka hadapkanlah dirimu (engkau dan pengikut-pengikutmu, Wahai Muhammad) ke arah ugama Yang jauh dari kesesatan; (turutlah terus) ugama Allah, Iaitu ugama Yang Allah menciptakan manusia (dengan keadaan bersedia dari semulajadinya) untuk menerimanya; tidaklah patut ada sebarang perubahan pada ciptaan Allah itu; itulah ugama Yang betul lurus, tetapi kebanyakan manusia tidak mengetahui. (Surah Ar Ruum)

 

Cinta dan kasih sayang merupakan elemen penting dalam kehidupan manusia. Ia adalah fitrah yang Allah kurniakan kepada segala makhluk mengikut jenis dan tahapnya. Haiwan, ada bahasa cinta dan kasih sayangnya yang kita tidak mengerti. Tumbuhan, ada cinta dan kasih sayangnya yang kita tidak fahami. Bahkan daun-daun, debu-debu, molekul-molekul yang bergentayangan, berterbangan,  beredar dan bergerak itu ada cintanya dan ada kasih sayangnya yang sukar dicernakan manusia. Justeru kasih, sayang, cinta dan simpatilah maka lahir keselarasan hidup antara manusia sesama manusia dan manusia dengan alam raya…Noktah.

 

Suatu hari teman saya mempersoalkan : “Kalau suami menduakan isterinya, tentu kasih sayangnya berkurangan kepada isteri pertama, bukan begitu ?” Saya tergamam untuk menjawab. Bukan tiada jawapan, tetapi takut terkilan teman saya itu mendengar jawapan saya. Namun saya gagahi juga menjawab dengan bertanya balik kepada teman saya itu. Soal saya : “Semasa anda mempunyai anak pertama dulu, berapa peratus kasih sayang awak kepada anak awak itu ?” Teman saya menjawab : “Tentulah 100 %, tidak berkurang!” Peremis soalan pertama saya itu memudahkan saya melancarkan soalan susulan. “Jadi, selepas anda mendapat anak kedua, kuranglah kasih sayang awak kepada anak pertama ?” Berpinau mata teman saya itu mendengar soalan saya ini. Dia tidak mengangguk, tidak juga menggiling. Terkedu dia. Saya pun membuka pintu baru untuk dimasuki, pintu makanan yang teman saya gemari.

 

Kasih sayang tidak dapat dibelah dibahagi. Ia tetap bersatu meskipun dipisahkan dengan tembok batu berkerikir atau besi berjeriji. Cuma bezanya ialah bagaimana cara melahirkan kasih sayang dan cinta itu kepada sasaran cinta. Kalau sasarannya ialah gadis kesayangan yang tidak dibenarkan bersua muka, seperti kisah cinta dalam novel dan tulisan pertama Prof. Dr Muhammad Said Ramadhan Al-Buuty, Mamoo Wa Zin : Kisah Cinta Yang Tumbuh Di Bumi dan Masak Di Langit.(Edisi Arab), maka kasih sayang dan cinta itu ditumpahkan di atas tanah berupakan air mata, di dalam udara berupakan suara nyanyian shahdu, di tepian api berupakan dengus kemarahan dan di sisip angin berupakan khayalan dan impian rindu.

 

Kalau sasarannya ialah si dara yang dapat bertemu mata bersentuhan fizikal, faham-fahamlah sendiri. Justeru itu, Islam melarang semenjak ‘menghampiri’ zina, bukan sehingga ‘melakukan’ zina.

Ÿwur (#qç/tø)s? #’oTÌh“9$# ( ¼çm¯RÎ) tb%x. Zpt±Ås»sù uä!$y™ur Wx‹Î6y™ ÇÌËÈ  

32. dan janganlah kamu menghampiri zina, Sesungguhnya zina itu adalah satu perbuatan Yang keji dan satu jalan Yang jahat (yang membawa kerosakan). (Surah Al-Isra’)

 

 

Kalau sasarannya ialah bunga-bungaan, maka kasih sayang itu dijelmakan dalam bentuk menyirami, membajai, mengawasi dan membelainya dengan penuh perhatian sehinggakan sesiapa yang berusaha memetiknya – walaupun untuk dibelai manja juga – akan dihalang dan dimusuhi. “Memetik mawar yang mekar bererti membunuhnya!” kata orang yang menyintai bunga-bungaan. Hah, kalau demikian halnya kasih sayang dan cinta, bolehkah ianya diagih-agihkan secara berkilo dan berkati, atau secara berinci dan berhasta ?

 

Perasaan kasih sayang dan cinta, jika wujud dalam dada, pasti akan lahir dalam ungkapan bahasa lisan atau bahasa badan, atau kedua-duanya sekali dengan pelbagai tanda dan bukti. Kalau tidak ada, lakonan anda akan terbongkar dalam masa yang singkat. Perasaan, semasa sayang sanggup membenihkan ‘anak’ tanpa nikah dan semasa benci sanggup meletupkan ‘jasad’ tanpa secebis warkah.

 

‘Tapi tang ni, tambah isteri, poligami, buka cawangan lagi, dan entry yang seerti dengannya, perasaan kasih sayang dan cinta agak berbeza – terbelah, terpecah, terbahagi, teragih bahkan tersisih !’  

 

Saya menegaskan, bukan ‘perasaan kasih sayang dan cinta’ yang teragih-agih dan terbahagi-bahagikan, tetapi sikap menurut nafsu dan meninggalkan akal dewasa yang menghantui diri ! Lalu, perbuatan menterjemahkan runtunan nafsu itu dalam bentuk kasih sayang berpihak. Bila ditanya hati ke hati, “bencikah tuan kepada isteri pertama yang sentiasa berkorban siang malam untuk keluarga tuan ?.” “Ooo, tidak! Tidak! Isteri saya yang pertama itu amat saya hormati, dialah benteng semasa saya diserang, dialah penghibur semasa saya sedih, dialah ibu semasa saya merempat, dialah doktor semasa saya sakit…bla…bla…bla…” Sewaktu berkelahi dek menambah isteri, dimarah-marahkan isteri pertama itu bagaikan harimau memarahi musuh yang mengganggu anak-anaknya. Bergema sebuah hutan tebal dengan ngaumannya. Tetapi bila berpisah jauh lantaran isteri pertama membawa diri, terasa kosong pula hidupnya walaupun berada di dekat isteri kedua yang lebih menawan. Teringatlah masakan yang tidak sama dengan masakan isteri pertama, terbayanglah keperihatinan isteri pertama, kesabarannya, pengorbanannya, cintanya dan nostalgia bersamanya.

 

Jadi, jelaslah bahawa kasih sayang dan cinta suami itu masih utuh di hatinya, meskipun hari-hari awal perkahwinan dengan isteri kedua ini semacam membenci. Sabarlah, tahanlah senafas sehingga suatu hari suami puan akan kembali bersembam muka di kaki puan, meminta maaf ! Seperti kata Prof. Dr HAMKA dalam novelnya :Merantau Ke Deli.

 

 

 1. PETIKAN – Al-Islam (Jilid 2), oleh Teungku Muhammad Hasbi Ash Shiddieqy (Prof Dr), PT Pustaka Rizki Putra Semarang, 1998, dari ms 249-251.

[Petikan ini disalin secara menyeluruh tanpa mengubah apa-apa kandungan dan bahasanya]

 

SYARAT-SYARAT BOLEH BERBILANG ISTRI :

 

Islam membolehkan poligami (berbilang istri) dengan syarat dapat dapat berlaku adil dan terpelihara daripada perbuatan curang yang merusakkan rumah tangga. Seterusnya dapat menjamin keutuhan keluarga, terbina anak-anak dengan baik, dan terciptanya kerukunan antara para istri.

 

Maka di ketika dikhawatirkan terjadinya kecurangan, hancurnya pernikahan yang terdahulu, Islam tidak membolehkan seorang berbilang istri.

 

Dan apabila seseorang memperhatikan tuntutan-tuntutan syara’ dalam hal menegakkan keadilan antara para istri, maka akan sukar sekali diperoleh orang yang sanggup menegakkan keadilan itu dengan sewajarnya.

 

Kebanyakan orang sekarang , poligami didasarkan kebutuhan syahwat untuk memperoleh kelezatan sekejap dengan tidak memikirkan akibat yang timbul.[1] (Nota kaki : [1] Kata Al Ustadz Abdul Aziz Syawisy dalam Al Islam Dinul Fitrah, hal 103 : “Allah mensyaratkan kebolehan ta’addud (berbilang istri) dengan adil, sebagaimana Allah menjadikan takut curang dan aniaya sebab mengharamkan ta’addud. Dan syara’ memaandang bahawa manusia tak sanggup berlaku adil di antara para istrinya walaupun diupayakan sungguh-sungguh. Golongan rasionalis (dan mereka itu satu golongan dari umat Islam), tidak memperbolehkan seseorang beristri dengan yang kedua, selama yang pertama masih dalam ishamahnya, seperti yang telah ditegaskan oleh Al Amir Ali dalam kitab Sirrul Islam. Mereka mempelajari kerusakan-kerusakan dan kemelaratan-kemelaratan yang ditimbulkan oleh keadaan. Mereka mengetahui, bahwa di antara pokok-pokok Islam, ialah : memberi kepada wasail (jalan/ cara. Penyalin) apa yang diberikan kepada : ghayah (matlamat/ tujuan. Penyalin). Mereka dapati bahawa ta’addud mendatangkan bencana. Karena itu mereka mengharamkannya. Harap uraian mereka direnungkan oleh para ulama yang membela ta’addud.)

 

Karena itu, apabila pemerintah dan Ulul Amri melihat bahwa kebolehan yang diberikan agama ini telah disalahgunakan, pemerintah atas persetujuan wakil-wakil rakyat dapat melarang orang beristri lebih dari satu, atau mengadakan syarat-syarat yang ketat. Namun menutup pintu poligami sama sekali, dapat pula berkembangnya pernikahan di bawah tangan atau perselingkuhan.

 

Sebenarnya pengaturan tentang perkahwinan ini merupakan salah satu cara memperbaiki masyarakat dan menegakkan pergaulan yang Islami.

 

Untuk memperbaiki masyarakat, kita wajib memperbaiki lebih dahulu rumah tangganya. Untuk memperbaiki rumah tangga , kita wajib memperbaiki lebih dahulu putera puteri yang akan membina rumah tangga ; sebagaimana wajib kita mendudukkan kaum wanita di tempat yang dikehendaki Islam.

 

Alangkah baiknya jika kebolehan berbilang istri yang diberikan agama, dipakai di tempatnya dan di masanya. Mudah-mudahan Ulul Amri dan wakil rakyat memperhatikan soal perkahwinan ini, istimewa soal poligami untuk mengadakan syarat-syarat yang mungkin membahayakan masyarakat dari undang-undang poligami.[1] (Nota kaki : [1] Dalam masalah ini kita tidak sependapat dengan faham Al Ustadz A. Hasan (Pembela Islam No.1 tahun 1956). Kepada para pembaca, kami minta merenungkan uraian Al Ustadzul Imam Muhammad Abduh dalam Tafsir Al Manar.)

 

SEBAB-SEBAB MEMBOLEHKAN POLIGAMI

 

Agama membolehkan berbilang istri kepada orang yang nyata berhajat yang mempunyai kemampuan sex di atas normal, serta sanggup memberikan nafakah. Berbilang istri itu terkadang-kadang menjadi pekerjaan darurat, dikehendaki oleh hidup berpergaulan.

 

Memang dalam beberapa keadaan berbilang istri perlu dilakukan, yaitu :

 

1.      Apabila istri seseorang yang ‘aqim ; (seorang perempuan yang nyata tidak mempunyai bibit untuk melahirkan anak), atau telah berumur sangat tinggi ; telah melewati masa kemungkinan mengandung. Atau sang istri itu mengidap penyakit yang menghalangi sang suami berhubungan sex. Yang demikian ini dipandang kemuslihatan orang lelaki.

2.      Apabila jumlah wanita telah jauh lebih banyak dari bilangan kaum lelaki, akibat perang berkecamuk ; atau kerana banyak kaum lelaki yang berhijrah pergi merantau mencari rezki.

 

Di kala demikian ini tentulah lebih baik membuka pintu ta’addud  bagi suami, daripada membuka pintu perzinaan.

 

Sebenarnya walaupun berbilang istri mengandung keburukan, namun itu jauh lebih baik daripada membiarkan terjadinya perselingkuhan. Anak-anak yang diperoleh dari pernikahan yang sah, haknya diakui sepenuhnya oleh syara’ dan undang-undang. Demikian pula para istri. Anak yang lahir dari perempuan yang tidak dinikahi tidak diakui oleh syara’.

Sekian dipetik.

 

 1. BEBERAPA PERSOALAN SEKITAR POLIGAMI

 

5.1. Perhatikanlah ayat berikut dalam surah An Nisa’ :

 

(#qè?#uäur #’yJ»tFu‹ø9$# öNæhs9ºuqøBr& ( Ÿwur (#qä9£‰t7oKs? y]ŠÎ7sƒø:$# É=Íh‹©Ü9$$Î/ ( Ÿwur (#þqè=ä.ùs? öNçlm;ºuqøBr&

 

#’n<Î) öNä3Ï9ºuqøBr& 4 ¼çm¯RÎ) tb%x. $\/qãm #ZŽÎ6x. ÇËÈ ÷bÎ)ur ÷LäêøÿÅz žwr& (#qäÜÅ¡ø)è? ’û 4‘uK»tGu‹ø9$# (#qßsÅ3R$$sù $tB

z>$sÛ Nä3s9 z`ÏiB Ïä!$|¡ÏiY9$# 4Óo_÷WtB y]»n=èOur yì»t/â‘ur ( ÷bÎ*sù óOçFøÿÅz žwr& (#qä9ω÷ès? ¸oy‰Ïnºuqsù

 

÷rr& $tB ôMs3n=tB öNä3ãY»yJ÷ƒr& 4 y7Ï9ºsŒ #’oT÷Šr& žwr& (#qä9qãès? ÇÌÈ

2.  Dan berikanlah kepada anak-anak yatim (yang sudah baligh) harta mereka, jangan kamu menukar yang baik dengan yang buruk dan jangan kamu makan harta mereka bersama hartamu. Sesungguhnya tindakan-tindakan (menukar dan memakan) itu, adalah dosa yang besar.

3.  Dan jika kamu takut tidak akan dapat berlaku adil terhadap (hak-hak) perempuan yang yatim (bila mana kamu mengahwininya), maka kahwinilah wanita-wanita (lain) yang kamu senangi : dua, tiga atau empat. Kemudian jika kamu takut tidak akan dapat berlaku adil[265], Maka (kawinilah) seorang saja[266], atau budak-budak yang kamu miliki. Yang demikian itu adalah lebih dekat kepada tidak berbuat aniaya.

 

[265]  berlaku adil ialah perlakuan yang adil dalam meladeni isteri seperti pakaian, tempat, giliran dan lain-lain yang bersifat lahiriyah.

[266]  Islam memperbolehkan poligami dengan syarat-syarat tertentu. Sebelum turun ayat ini poligami sudah ada, dan pernah pula dijalankan oleh para nabi sebelum nabi Muhammad s.a.w. Ayat ini membatasi poligami sampai empat orang saja.

 

Ayat 129 yang berkaitan dengannya :

`s9ur (#þqãè‹ÏÜtFó¡n@ br& (#qä9ω÷ès? tû÷üt/ Ïä!$|¡ÏiY9$# öqs9ur öNçFô¹tym ( Ÿxsù (#qè=ŠÏJs? ¨@à2 È@øŠyJø9$#

 

$ydrâ‘x‹tGsù Ïps)¯=yèßJø9$$x. 4 bÎ)ur (#qßsÎ=óÁè? (#qà)­Gs?ur  cÎ*sù ©!$# tb%x. #Y‘qàÿxî $VJŠÏm§‘ ÇÊËÒÈ  

129. dan kamu tidak akan dapat berlaku adil di antara isteri-isteri kamu sekalipun kamu bersungguh-sungguh (hendak melakukannya); oleh itu janganlah kamu cenderung dengan melampau (berat sebelah kepada isteri yang kamu sayangi) sehingga kamu biarkan isteri yang lain seperti benda yang tergantung (di awan-awan); dan jika kamu memperbaiki (keadaan yang pincang itu), dan memelihara diri (daripada perbuatan yang zalim), maka sesungguhnya Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.

 

Jelas dalam kedua-dua ayat di atas tentang kebenaran syara’ untuk berbilang isteri. Jadi, tentang keharusan yang dibukakan oleh Islam untuk lelaki berkahwin lebih daripada satu tidak wajar dipertikaikan. Hanya satu yang masih ada pertikaian, iaitu tentang cara para suami menambah isteri-isteri, melayani para isteri dan bertanggungjawab terhadap para isteri dan anak-anak. Tentang hal kedua ini, perdebatkanlah dengan hati-hati supaya yang dikejar kecapaian dan yang dikendong tidak keciciran, atau agar apa yang ada kini tidak berkurangan dan apa yang diharapkan nanti tidak merugikan.

 

5.2. Ikatan perkahwinan atau kebebasan bernoda.

 

Cara hidup harmoni bukan sahaja keinginan sosial tercapai, bahkan keinginan rumahtangga dan peribadi turut diperolehi. Fitrah manusia yang ingin memiliki sesuatu dengan maksud berkuasa penuh ke atas sesuatu itu mengikut bidang kuasa dan ruang yang dibenarkan syara’ adalah jelas menuntut seseorang itu mengadakan perjanjian dan persefahaman dalam memiliki. Kalau tidak ada perjanjian/ akad ini, maka hak pemilikan itu tidak jelas dan dalam keraguan. Oleh itu, Islam mengesahkan, menerima pakai dan memperbaiki segala jenis akad/ perjanjian yang sedia ada dalam zaman jahiliyyah selagi ianya membuktikan kuasa pemilikan itu tidak dipertikaikan. Dengan demikian, wujudlah akad nikah kahwin, akad jual beli, akad pemberian (hibah), akad sewaan dan sebagainya.

 

Bayangkan perhubungan lelaki-perempuan yang tidak ada akad pernikahan yang sah, segala risiko tidak dapat dipertanggungjawabkan secara sah kepada kedua-dua pihak. Apakah kesan langsung dan tak langsung daripada suasana begitu ? Kehidupan dalam suasana tiada akad itu, atau tegasnya perzinaan, akan melahirkan manusia-manusia yang rakus dalam melempiaskan nafsu serakahnya, samada lelaki mahu pun perempuan. Berkecamuklah masyarakat, lalu goyahlah keluarga, akhirnya resahlah individu. Perempuan lacur, penzina, pemukah tidak akan puas melakukan perbuatan terkutuk itu lantaran keluar masuk orang yang berbeza atau tiada jaminan hidup bersama secara berterusan. Begitu juga pelanggan, lelaki, ransangan nafsu sentiasa membuak-buak dek pasangan yang bertukar ganti. Ringkasnya, kepuasan tertunggu-tunggu, ternanti-nanti, tercari-cari. Berbeza dengan orang yang hidup dalam ikatan dan perjanjian nikah, lebih terkawal nafsunya lantaran ada jaminan keselamatan, kepuasan dan terikat dengan tanggungjawab. Lalu, bukankah perkahwinan itu lebih selamat bagi lelaki dan juga perempuan ?

 

Jika berkongsi suami, bukankah suami itu lebih bermaruah daripada melanggan perempuan jalang yang bersungguh ‘mengikat’ lelaki, suami orang itu kembali lagi kepadanya, bahkan hanya ‘nampak’ keghairahannya ? Di kala berada di rumah sendiri, suami tidak bertenaga. Sewaktu berada di luar, hebat mendadak. Seronokkah isteri bersuamikan orang yang demikian ?

 

Orang lelaki, memang berkeinginan lebih berbanding orang perempuan. Lebih-lebih lagi lelaki yang giat bekerja dan berfikir, hormon kelelakiannya mudah membiak segar. Sementelahannya pula orang perempuan sering berpantang ; bulanan dan tahunan. Masa pantang itulah lelaki berperangai ganjil. Demi mengawal keganjilan perangai lelaki itulah, Islam membuka pintu kawalannya dengan memberi kunci kahwin lagi, jika perlu dan terdesak. Tetapi sewaktu tenang-tenang, suami mengendap-ngendap juga kononnya mahu menguji kekuatan dirinya, maka si isteri hendaklah meminjam perangai perempuan pemukah sebentar untuk menggasak  si suami sehingga terbukti kekuatannya yang mahu diuji itu. Rasa-rasanya tiada lagi suami yang mengendap-ngendap mahu mencuba. Kalau ada juga suami yang menambah bilangan isteri, itu memang keperluan yang mendesak demi menjaga kesucian diri di hadapan Allah dan dalam masyarakat.

 

5.3. Menjaga masyarakat.

 

Masyarakat merupakan zat atau tubuh badan kita yang menentukan kita sihat, bermanfaat dan hidup atau kita sakit, menjadi sampah dan mati. Suami bermukah, berzina dan perempuan lacur yang liar akan membibitkan riak-riak perjalanan masyarakat yang tempang. Apabila masyarakat sakit, kita yang menjadi urat sarafnya, pembuluh darahnya, tulang-tulang halus mulusnya, rerambutnya, anggota-anggota kecilnya akan mudah terkena jangkitan kuman kehidupan yang merbahaya.

 

Justeru itu, menjaga masyarakat amat penting untuk menjamin kehidupan keluarga dan individu. Tidakkah para isteri terpanggil sama untuk menjaga kehidupan masyarakat yang tenteram, damai dan mampu memberi jaminan keselamatan kepada keluarga dan individu? Selayaknyalah para isteri gembira menyaksikan kehidupan harmoni masyarakat dengan berkongsi suami bersama perempuan-perempuan lain.

 

5.4. Andaian Terbalik – berkongsi isteri.

 

Ramai para isteri mengandaikan : “Apa kata kalau saya bersuami ramai dan awak berkongsi seorang isteri ? Awak suka tak ?” “Begitulah saya pun, saya tak senang berkongsi suami dengan perempuan lain !”

 

Bagaimana dengan andaian berikut : “Yang, kita kongsi-kongsi pasangan hidup, nak ? Saya cari ramai perempuan, ayang cari ramai lelaki. Nak tak, yang ?”

 

Andaian pertama nampak lebih bahaya, manakala andaian kedua nampak lebih adil, sama seimbang, begitukah ? Benarkah demikian ?

 

Perhatikan andaian pertama, suami pertama pulang kerja dengan gangguan emosi yang memuncak, lalu memohon isterinya membantu dirinya yang kelesuan atau melayani dirinya yang keghairahan. Pada masa yang sama suami kedua juga pulang dengan lagak yang sama, watak yang serupa, tetapi isterinya berada di giliran yang lain. Agaknya ke mana suami kedua ini akan pergi menurunkan suhu badannya ? Ke rumah isterinya yang sedang melayan suami pertama ? Rasanya tidak. Jika tidak, bagaimana sudahnya ? Makan daging busuk jualah akhirnya. Wujudlah juga batang tubuh manusia yang kotor dan perusak gerakan darah dan oksigen dalam masyarakat yang harmoni.

 

Itu belum lagi semasa isteri mengandung dan sakit. Alih-alih semua suami makan daging busuk di luar sana. Berkecai lagi masyarakat yang ada.

 

Perhatikan pula andaian kedua, suami beristeri ramai dan isteri bersuami ramai. Jawapannya sudah ada sebelum soalan dibina. Iaitu, masyarakat haiwan dan kehidupan rimba.

 

5.5. Satu sama satu

 

Inilah yang lazim. Inilah yang dicanangkan barat. Inilah yang dituntut sebahagian wanita.

 

Memang satu sama satu (monogami) adalah keluamrahan masyarakat di dunia ini. Persoalan ini tidak dapat dinafikan kesesuaiannya. Di sudut amalan, memang manjadi majoriti umat. Tetapi, persoalannya ialah apa penyelesaian kepada masalah yang timbul daripada kelebihan hormon lelaki dan desakan kehidupan dalam masyarakat, baik berpunca dari lelaki atau lahir daripada perempuan ? Punca daripada lelaki seperti lelaki yang bekerja jarak jauh seumpama pemandu bas, pilot, perhutanan  dan aut station. Punca perempuan seperti perempuan janda yang beranak ramai, atau kelebihan bilangan perempuan nisbah bilangan lelaki di zaman perang dan sebagainya.

 

Apa jalan penyelesaian yang terbaik ? Islam menjawab, kahwin Lebih daripada satu. Hidup dalam ikatan perjanjian yang sah !

 

 1. PENUTUP

 

Perbincangan yang agak panjang ini sukar untuk ditutup oleh penulis lelaki seperti saya. Kalau penulis perempuan mungkin mudah membuat keputusan. “Tak usah madukan saya!” Selesai penutupnya. Tetapi saya sebagai lelaki, tetap menyatakan bahawa tajuk ini tidak boleh ditutup sehingga ada kata putus daripada orang perempuan : “Saya bersetuju  suami saya tambah isteri lagi, jika dia memerlukannya secara rasional  demi mencari redha Tuhanku !” Seperti kata seorang isteri kawan saya semasa keluarganya mengherdik dia lantaran meminang seorang perempuan lain buat suaminya : “Syurga, mak! Syurga!”

 

Jika kata putus telah diambil oleh orang perempuan, maka saya berani menutup tulisan ini dengan berkata : “Wahai lelaki, duhai para suami, simpatilah kepada isterimu, ibu anak-anakmu, penghibur hatimu, kekasih hatimu sebelum engkau membiakkan rangsangan nafsumu kepada wanita lain. Perhatikan kepentingan sesuatu tindakanmu lantaran iman atau nafsu, lantaran keperluan atau melulu, lantaran kesucian atau kepuasan dan hitungkanlah jalan hidupmu, adakah sibuk bekerja membina umat dan menjaga agama atau sibuk bersahaja membina laknat dan bercengkerama? Orang yang hidup tidak bermanfaat kepada umatnya dilaknati bumi yang dipijaknya.” Telitilah rencah hidup ini!

 

Sekian. 050908, 1.15 am

 

 


[1] Dalam Raudatul ‘Aasyiqin, Imam Ibnul Qayyim menyatakan maksud cinta :

“Kecenderungan secara total kepada orang yang dicintai, kemudian engkau rela mengorbankan diri, nyawa dan hartamu demi dirinya, kemudian engkau mengikutinya secara sembunyi atau terang-terangan.” Atau, “Usahamu untuk membuat sang kekasih menjadi redha.”

Tanda Cinta ada 20 perkara, iaitu : Pertama, menghunjamkan pandangan mata. Kedua, malu-malu jika orang yang dicintai memandangnya. Ketiga, banyak mengingat orang yang dicintai, membicarakan dan menyebut namanya. Keempat, tunduk kepada perintah orang yang dicintai dan mendahulukannya daripada kepentingan diri sendiri. Kelima, orang yang mencinta bersabar menghadapi gangguan orang yang dicintai. Keenam, memperhatikan perkataan orang yang dicintai dan mendengarkannya. Ketujuh, mencintai tempat dan rumah sang kekasih. Kelapan, segera menghampiri yang dicintai. Kesembilan, mencintai apa pun yang dicintai sang kekasih. Kesepuluh, jalan yang dilalui terasa pendek sekali pun panjang saat mengunjungi orang yang dicintai. Kesebelas, salah tingkah jika sedang mengunjungi orang yang dicintai atau sedang dikunjungi orang yang dicintai. Kedua belas, kaget dan gementar tatkala berhadapan dengan orang yang dicintai atau tatkala mendengar namanya disebut. Ketiga belas, cemburu kepada orang yang dicintai. Keempat belas, berkorban untuk mendapatkan keredhaan orang yang dicintai. Kelima belas, menyenangi apa pun yang menyenangkan orang yang dicintai.Keenam belas, suka menyendiri. Ketujuh belas, tunduk dan patuh kepada orang yang dicintai.Kelapan belas, helaan nafas yang panjang dan lebih kerap. Kesembilan belas, menghindari hal-hal yang merenggangkan hubungan dengan orang yang dicintai dan membuatnya marah. Kedua puluh, adanya kecocokan antara orang yang mencintai dan yang dicintai.

 

 

Advertisement

September 6, 2008 - Posted by | Fiqhiyyaat |

1 Komen »

 1. There was the woman who is said to have bore Manny a love-child.
  So let me talk about 2 primary skin tightening treatments that I
  use in my office. For this reason, people with dark skin and dark hair may
  notice a slight lightening of the skin in the treated area
  than people with lighter skin will note.

  Komen oleh buy Miradry NYC here | Jun 3, 2014 | Balas


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: