Monoja68’s Weblog

RedhaMu, Tuhan!

Pengajaran daripada ayat-ayat Tadaarus 1429h

11 Sept 2008, 6.00pm.

 

Majlis Pengetua SMU(A) Bantuan Kerajaan Negeri Kelantan telah mengadakan majlis tadaarus dan berbuka puasa pada hari ini 11 Ramadhan 1429h bersamaan 11 September 2008m di masjid SMU(A) Taqaddumil Ilmi, Ketereh. Tetamu jemputan yang menyampaikan huraian ayat-ayat tadaarus Quran (Surah Al Hasyr ayat 18-24) ialah YB Speaker Dewan Undangan Negeri, Ustaz Hj Mohd Nassuruddin bin Hj Daud.

 

Terjemahan ayat-ayat tadaarus adalah sebagaimana di bawah :  

 

18. Wahai orang-orang Yang beriman! bertaqwalah kepada Allah (dengan mengerjakan suruhanNya dan meninggalkan laranganNya); dan hendaklah tiap-tiap diri melihat dan memerhatikan apa Yang ia telah sediakan (dari amal-amalnya) untuk hari esok (hari Akhirat). dan (sekali lagi diingatkan): bertaqwalah kepada Allah, Sesungguhnya Allah amat meliputi pengetahuannya akan Segala Yang kamu kerjakan.

19. dan janganlah kamu menjadi seperti orang-orang Yang telah melupakan (perintah-perintah) Allah, lalu Allah menjadikan mereka melupakan (amal-amal Yang baik untuk menyelamatkan) diri mereka. mereka itulah orang-orang Yang fasik – derhaka.

20. tidaklah sama ahli neraka dan ahli Syurga; ahli Syurgalah orang-orang Yang beroleh kemenangan (mendapat Segala Yang diingini).

21. sekiranya Kami turunkan Al-Quran ini ke atas sebuah gunung, nescaya Engkau melihat Gunung itu khusyuk serta pecah belah kerana takut kepada Allah. dan (ingatlah), misal-misal Perbandingan ini Kami kemukakan kepada umat manusia, supaya mereka memikirkannya.

22. Dia lah Allah, Yang tidak ada Tuhan melainkan dia; Yang mengetahui perkara Yang ghaib dan Yang nyata; Dia lah Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani.

23. Dia lah Allah, Yang tidak ada Tuhan melainkan dia; Yang Menguasai (sekalian alam); Yang Maha Suci; Yang Maha Selamat sejahtera (dari Segala kekurangan); Yang Maha melimpahkan Keamanan; Yang Maha pengawal serta Pengawas; Yang Maha Kuasa; Yang Maha kuat (menundukkan segala-galanya); Yang Melengkapi Segala KebesaranNya. Maha suci Allah dari Segala Yang mereka sekutukan dengannya.

24. Dia lah Allah, Yang menciptakan sekalian makhluk; Yang mengadakan (dari tiada kepada ada); Yang membentuk rupa (makhluk-makhlukNya menurut Yang dikehendakiNya); bagiNyalah nama-nama Yang sebaik-baiknya dan semulia-mulianya; bertasbih kepadanya Segala Yang ada di langit dan di bumi; dan Dia lah Yang tiada bandingNya, lagi Maha Bijaksana.

 

Antara isi kandungan huraian ayat-ayat tadaarus ialah sebagaimana berikut :

 1. Ayat 18 :

Allah Taala memerintahkan mereka yang beriman supaya bertaqwa, mebuat persediaan menghadapi hari esok (qiamat) dan diulangi arahan bertaqwa sekali lagi. Orang-orang yang beriman mestilah menginsafi bahawa Allah Maha Menyedari, Mengetahui, Memahami akan tindakan yang dilakukan oleh mereka. Taqwa sebagaimana tafsiran Sayyiduna Ali r.ah. ialah : Al Khauf minal Jalil, Al Ridha bilqalil, Al Amal bittanzil wal Isti’dad liwaumirrahil, yang bermaksud :Takutkan Allah Yang Maha Tinggi, rela dengan kurniaan yang sedikit, beramal dengan Quran dan bersedia bagi hari berjalan jauh(mati).

 

 1. Ayat 19 :

Jika pada ayat 18 Allah memerintahkan dengan taqwa dan sebagainya, maka dapa ayat ke 19 ini Allah melarang pula orang-orang yang beriman daripada melakukan perbuatan dan tindakan yang menyerupai ‘orang-orang yang lupakan Allah’. Orang yang lupakan Allah ialah orang yang melupakan hak-hak Allah seperti mencintai Allah, menghormati ayat-ayatNya, mematuhi hukum-hakamNya dan seumpama itu. Apabila orang-orang mukmin meniru atau bertindak menyamai orang-orang yang lupakan Allah, maka Allah aakan menjadikan mereka lupa kepada diri mereka sendiri. Melupakan diri sendiri bukan sekadar berkisar kepada tubuh lahir yang sering diambilberat oleh hampir seluruh manusia, tetapi lebih menjuruskan kepada jiwa dan roh yang menjadi teras keinsanan manusia. Manusia yang lupakan diri sendiri adalah manusia yang melupakan persediaan untuk manfaat dirinya sendiri pada masa-masa akan datang terutama di hari akhirat. Lazimnya, manusia yang melupakan bekalan untuk diri sendiri ini melupai dari mana dia datang, untuk apa dia datang dan ke mana dia akan pergi ? Mereka inilah yang digelar sebagai orang-orang fasiq atau jahat ; orang-orang yang keluar daripada jalan taat dan patuh kepada Allah.

 

 1. Ayat 20 :

Sehubungan ayat 19 di atas, ayat ke 20 ini menjelaskan perbezaan neraka yang didiami oleh orang-orang fasiq tadi dengan syurga yang didiami oleh orang-orang yang beriman lagi bertaqwa. Tidak sama penghuni-penghuni neraka dengan penghuni-penghuni syurga. Penghuni syurga adalah mereka yang berjaya, menang ! Syurga merupakan tempat yang ada segala perkara yang diingini oleh manusia dan apa yang mereka sebut-sebutkan. Kalau di dunia, ada lelaki yang kempunan nak kahwin dua atau lebih, maka di syurga dia akan memperolehinya semahu yang boleh diimaginasikan.

 

 1. Ayat 21 :

Orang yang tidak memuliakan Qur’an sebenarnya tidak mengenali martabat dan nilai Qur’an ini. Allah mengingatkan bahawa Qur’an ini, andainya diturunkan ke atas bukit yang tegak gagah perkasa, nescaya ranap tunduk dan hancur luluh justeru takutkan Allah dan bimbangkan tidak terlaksana kandungan Qur’an. Tetapi manusia yang keras hari, tidak merasai apa-apa kesan daripada kemuliaan Qur’an dan kehebatan isi kandungannya. Begitulah perumpamaan yang Allah buat untuk menggerakkan ransangan akal fikiran manusia dalam menilai kehidupan dan kedudukan taraf makhluk. Manusia mempunyai martabat tertinggi bersama akal fkiran yang dibekalkan, tetapi tidak menghargai kurniaan itu, maka jatuhlah martabatnya kepada taraf haiwan atau lebih rendah.

 

 1. Ayat 22 :

Dialah Allah yang tiada Tuhan yang berhak diperhambakan diri melainkan kepadaNya. Dia Maha Mengetahui akan perkara-perkara yang ghaib tersembunyi, dan perkara-perkara yang nyata terserlah. Dialah Tuhan Yang Maha Pemurah kepada segala makhluk di dunia ini meskipun derhaka kepadaNya, namun Tuhan Yang Maha Mengasihani hanya kepada mereka yang beriman sahaja di hari akhirat nanti. Kenapa Allah juga pemurah kepada manusia yang derhaka kepadaNya di dunia ini ? Kerana, dunia ini tidak ada nilai walaupun sebesar sayap nyamuk di sisi Allah. Dunia hanyalah jejambat ke akhirat.

 

Setakat ayat ini sahaja masa yang sempat untuk penerangan ayat tadaarus dalam sesi ini. Sekian.

 

Advertisements

September 11, 2008 - Posted by | Uncategorized

1 Komen »

 1. I got this web page from my buddy who shared with me regarding this web
  page and now this time I am visiting this website and reading very informative content
  at this time.

  Komen oleh Ice Age Avalanche Hack | Oktober 16, 2015 | Balas


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: