Monoja68’s Weblog

RedhaMu, Tuhan!

TIP 12

Sebab-sebab kemunduran umat Islam :

1. Kefahaman yang salah tentang Islam dan merebak khurafat dengan nama agama. Contoh kefahaman yang salah seperti tentang konsep ibadah, akhlak, muamalah, ekonomi, sosial dan politik. Manakala khurafat seperti berkaitan uri bagi kelahiran anak.
2. Berlaku kecacatan yang besar dalam ilmu/ pengetahuan Islam, seperti bidang sejarah, disiplin ilmu dan bahkan tentang hukum solat seharian.
3. Kejahilan orang Islam tentang dunia yang berpunca daripada kecacatan pengetahuan tadi, seperti kejahilan tentang hukum sebab dan akibat, tentang tindak balas kimia, tentang senjata moden, teknologi dan pentadbiran.
4. Tersebar kepercayaan Jabariah di alam Islam ; iaitu kepercayaan bahawa manusia itu menurut sahaja takdir Tuhan dan tidak ada kuasa ikhtiar dan pilihan. Kepercayaan ini meletakkan kesalahan kepada pihak Allah, sedang manusia menurut sahaja apa yang berlaku.
5. Lahir budaya dan adat menunjuk-nunjuk di kalangan masyarakat umat Islam, seperti adat mas kahwin yang tinggi dan kenduri yang berlebihan.
6. Kedudukan wanita di zaman kelemahan umat Islam di mana wanita tidak dibenarkan belajar, tidak dibenarkan ke masjid dan dijadikan habuan hawa nafsu kaum lelaki.
7. Kelesuan sastera Arab dan bahasa ibunda umat Islam yang membawa kepada kelemahan penguasaan bahasa. Kesannya ialah umat Islam lambat dalam penguasaan ilmu dan tindak balas dalam isu semasa.
8. Pengurusan harta dalam masyarakat yang pincang sehingga lahirnya kelompok kapitalisma dalam masyarakat umat Islam.
9. Kerusakan sistem politik, di mana dalam hadis ada ditegaskan bermaksud : “Apabila sesuatu urusan diserahkan kepada orang yang bukan ahlinya maka tunggulah kehancuran”

– Syeikh Muhammad Al-Ghazali.

Advertisement

April 3, 2009 - Posted by | Uncategorized

Tiada komen.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: