Monoja68’s Weblog

RedhaMu, Tuhan!

TIP MOTIVASI 14

Untuk menjadikan Agama Allah itu tinggi mestilah memenuhi sepuluh perkara berikut :
1. Dasar, prinsip, perlembagaan, akta dan enekmen negara atau negeri berteraskan sumber rujukan Islam iaitu Qur’an, Hadis, Ijma’ dan Qias.
2. Hukum-hukum Allah dikuatkuasakan dalam negara di semua peringkat.
3. Lima rukun-rukun Islam iaitu shahadah, solat, zakat, puasa dan haji dan lima keperluan asas manusia iaitu agama, nyawa, akal, harta, keturunan atau maruah diri hendaklah terjaga dan dilaksanakan dalam kehidupan masyarakat.
4. Perilaku dan akhlak Islam seperti amanah, benar, suka menolong perkara kebajikan, mengelak diri daripada kejahatan, mempermudahkan urusan awam, dsb disuburkan dalam pergaulan dan muamalah masyarakat dan keluarga.
5. Keamanan dan keselamatan awam terjamin oleh keimanan dan sikap penduduk dan ahli masyarakat, dan bukannya bergantung kepada pengawasan polis dan tentera.
6. Aqidah, syari’at, akhlak, keilmuan, kebudayaan, adat dan rutin hidup individu, keluarga, masyarakat dan negara terjamin dan berasaskan pengajaran Islam.
7. Manusia sentiasa mengingati Allah dalam segala urusan hidup, sehinggakan orang bukan Islam pun turut menghormati peraturan dan kehidupan masyarakat Islam meskipun mereka masih menganut agama mereka.
8. Pandangan umum masyarakat dan kira bicara mereka di merata tempat tidak melupakan Allah dan batas-batas syari’atNya.
9. Syiar-syiar dan perlambangan Islam dijaga dan dihormati.
10. Hak asasi manusia terpelihara dan diutamakan.

Apabila sepuluh perkara ini tercapai, maka benarlah seseorang itu atau kelompok manusia itu berjuang dan membelanjakan hartanya di jalan Allah. Kalau tidak, sesia dan kosonglah pengorbanan yang dilakukan oleh mereka itu. Justeru itu, Islam mewajibkan penganutnya belajar memahami matlamat, memahami sasaran, memahami cara dan wasilah, syarat, rukun, penyempurna dan pelengkap dan apa yang berkaitan dengan sesuatu amalan sebelum bertindak melaksanakannya.

Advertisement

Mei 7, 2009 - Posted by | Uncategorized

Tiada komen.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: