Monoja68’s Weblog

RedhaMu, Tuhan!

TIP MOTIVASI 15

15
أفضل طريق للتغلب على الصعاب اقتحامها
– مثال العرب
Jalan Terbaik Untuk Mengatasi Kesulitan
Ialah Merempuhnya.
Pakar-pakar psikologi dan ilmu jiwa menyatakan bahawa cara menghilangkan rasa takut kepada sesuatu perkara yang tidak sepatutnya ditakuti ialah menghadapi perkara itu melalui tindakan kerja.
Contohnya, sesorang yang takutkan lipas. Bertindaklah mencari lipas dan bermain dengannya. Rasa takut itu akan beransur-ansur hilang. Buatlah secara teratur dan bertahap. Yakinlah, takut itu akan lenyap.
Kembali kepada pepatah di atas.
Cara mengatasi kepayahan, kesulitan, keperitan, kemiskinan, kesakitan, kebimbangan, kerisauan, ketakutan, kesedihan, kemalasan, kebosanan dan segala perasaan negatif ialah menghadapi masalah itu dengan mengambil tindakan dan berdepan dengan segala liku-liku dan susur-galurnya.
Rempuh. Jangan lari daripadanya !
Jangan bagi alasan untuk mengelak dan membiarkannya. Cekalkan hati dan bertekadlah untuk mengatasi dan menyelesaikan masalah itu seberapa segera kerana selepas itu kita akan BERPENGALAMAN dan akan menemui JALAN KELUAR DAN KEMUDAHAN.
Ingat ! Hanya orang-orang ‘kecil’, berhati kerdil, berjiwa lemah dan berakal buntu sahaja yang mahu melarikan diri, membuat alasan ‘bodoh’ dan mengelak daripada berdepan dengan masalah dirinya sendiri.
Jangan takut kepada UJIAN kerana ianya adalah ranting. Pokoknya, terasnya ialah belajar. Belajarlah dengan tekun. Belajarlah teknik kerjaya. Atasilah masalah kerjaya. Pupuklah semangat belajar dalam kerjaya dan CINTAKAN ILMU dan PENGALAMAN. Tugasan anda menjadi seronok buat anda! Cubalah!
Pegang, tahan panas dinginnya. Rempuh, tanggung untung ruginya/ risikonya.

Advertisement

Mei 15, 2009 - Posted by | Uncategorized

Tiada komen.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: